NUTRIÇÃO DE RUMINANTES
ANDERSON, Linnea et al. Nutrição. 17 Ed. Rio de Janeiro: Editora Guanabara S.A., 1988. 737p
ANDRIGUETTO, José Milton et al. Nutrição animal. São Paulo: Editora Nobel, 1986.
AFRC. Energy and Protein Requeriments of Ruminants. Wallingford, UK: CAB International,
1993 AGRICULTURAL RESEARCH COUNCIL. The Nutrient Requirements of Ruminant Livestock.
Slowgh, UK: Commomwealth Agricultural Bureau, England, 1980. 181 p.
COELHO DA SILVA, J.F.; LEÃO, Maria Inez. Fundamentos da nutrição dos ruminantes. Piracicaba: Livroceres, 1979. 380p.
DOBSON, Alan , DOBSON, Marjorie. J. Aspects of Digestive Phisiology in Ruminants. New York:
Cornell University Press ,1988. 311p.
KOZLOSKI, G.V. Bioquímica dos Ruminantes. Santa Maria: Editora UFSM, 2002. 140p.
LANA, Rogério de Paula. Sistema Viçosa de Formulação de Rações. Viçosa: Editora UFV. 2000. 60p.
LANA, Rogério de Paula. Nutrição e Alimentação Animal – Mitos e Realidades. Viçosa: Editora
Suprema Gráfica e Editora Ltda, 2005. 344p.
LIMA, Maria Lúcia Pereira et al. Aditivos e Promotores de Crescimento na Produção de Bovinos
de Corte. 3 Ed. Nova Odessa: Instituto de Zootecnia, 1998. 92p.
McDOWELL, Lee Russell. Vitamins in Animal Nutrition. London: Editora Academc Press, 1989.
486p
NATIONAL RESEARCH COUNCIL. Predicting feed intake of food-producing animal.
Washington, DC, USA: National Academy Press, 1987. 75 p.
NATIONAL RESEARCH COUNCIL. Nutrient Requirements of Dairy Cattle. 6. Ed. Washington,
DC, USA: National Academy Press, 1989. 90 p.
NATIONAL RESEARCH COUNCIL. Nutrient Requirements of Beef Cattle., 7. Ed. Washington,
DC, USA: National Academy Press, 1996. 242 p.
NUNES, Ilto José. Nutrição Animal Básica. 2. Ed. Belo Horizonte: FEP-MVZ.1998.
University Press , 1994. 476p.
SILVA, Dirceu J. Análise de alimentos (métodos químicos e biológicos). 2 Ed. Viçosa, UFV, Impr.
Univ., 1990
Simpósio Internacional sobre Exigências Nutricionais de Ruminantes, 1., 1995, Viçosa. Anais. Viçosa: UFV, 1995. 504p
Simpósio Internacional de Ruminantes, 1992, Viçosa. Anais. Viçosa: XXIX Reunião Anual da
Sociedade Brasileira de Zootecnia, 1992. 381p.
VAN SOEST, Peter J. Nutritional ecology of the ruminents. Corvallis, Oregon: O & Books, 1982.
373p.
VAN SOEST, Peter. J. Nutrition of Ecology the Ruminant. 2.Ed. .Ithaca, New York: Cornell
UNDERWOOD, Eric. J. The Mineral Nutrition of Livestock. 2. Ed. London: Commonwealth
Agricultural Bureaux, 1981. 180p
FORRAGICULTURA E PASTAGEM
EVANGELISTA, Antonio Ricardo; ROCHA, Gudesteu Porto. Forragicultura. Lavras: Escola Superior de Agricultura de Lavras, 1990.
FAHEY JR, GEORGE C. Forage Quality Evaluation and Utilization. Madson, USA: American
Society of Agronomy, 1994. 998p.
PEIXOTO, Aristeu Mendes; MOURA, José Carlos; FARIA, Vidal Pedroso. Pastagens: Fundamentos da Exploração Racional. 2. Ed. Piracicaba: FEALQ, 1994. 908p.